december 2002, Autobild
BMW’s kleinste pleziermaker
Hier komt de Cooper S, de sterkste Mini aller tijden. AUTO BILD-redakteur Peter Oberndorfer zijn mening staat vast: Eindelijk heeft elke bocht weer zin!
Met de Mini’s is het net als met chocola: De gewone kunnen goed smaken, de wat betere eet men graag, maar de echte edele laat je je langzaam op de tong smelten om er van te genieten. Weerspiegeld op de kleinste pleziermaker van BMW ziet dat er als volgt uit: De Mini One is aardig, maar geen openbaring. In de Cooper ga je er voor zitten en wil je er steeds meer van snoepen. Maar de Cooper S, de sterkste van alle Mini’s, heeft tijd en kilometers nodig om op smaak te komen om er vervolgens steeds meer van te genieten.
En daar hadden we nu in Portugal uitgebreid de mogelijkheid toe. Bij zo’n uitstapje, ver van de grijze testen van alledag in Noord-Duitsland, vallen eerst grappig genoeg eerst banale dingen op. Bijvoorbeeld dat de vrouwen deze Mini nog meer nakijken dan voorheen. Bijna alsof George Clooney en Tom Cruise hand in hand over straat lopen.
Doet dat het gezicht met de lachende koelgril en grote ogen, de rode carrosserie met het witte dak of de gedrongen verschijning met brede spoor en 17-inch velgen in Minilite design (meerprijs)? Waarschijnlijk van alles een beetje. De Cooper ziet er uit alsof hij van pure kracht moeilijk kan lopen. En hij blijft desondanks knuffelig-sympathiek. Schoonheid van binnenuit. Want eindelijk heeft de Mini de stoelen die hij verdient. Met goede zijsteun en gladde bekleding. Een wereld van verbetering ten opzichte van de goedkopere broer. Het interieur van de S heeft nog meer nieuwe verfijningen.
Plastic i.p.v. aluminium, en dat geeft niks
We kijken naar het dashboard en denken: echt mooi, echte alu. Pas bij het aanraken merk je: het geborstelde aluminium is in werkelijkheid plastic. Jammer, maar toch wel goed gemaakt. De andere kunststof in alu-kleur komt daarentegen plotseling goedkoop over. De barbiepop-achtige stuur-schakelaars passen niet bij een ambitieuze sporter als de Cooper S. Buiten Lissabon kunnen we dan voor de eerste keer wat meer gas geven.
Klonk de Cooper S nog sportief in de stad, nu klinkt hij saai voor zich uit, begeleid door het zoemen van de compressor. “Die mag je rustig horen”, vind ontwikkelchef Burkhard Göschel. En natuurlijk opmerken. Uiteindelijk blaast de compressor de prestaties van de 1600ccs op van 115 naar 163 pk. Daarvoor paste BMW ook de nokkenas, zuigers en ventielen aan. Een warmtewisselaar voor de motorolie en spuitoliekoeling voor de zuigers moeten het aggregraat behoeden voor overhitting.
Ongeacht alle ophef, het wordt na een wat langere blik op de braadpangrote snelheidsmeter duidelijk hoe snel de kleine werkelijk is. Hij klinkt gewoon te braaf. Daarbij smelten de fabrieksopgaven als edele chocola op de tong: 7,4 sekonden op 100, top 218 km/h – in een Mini! Weg van de snelweg mag de Cooper aantonen waarom bochten nog steeds de mooiste verbinding tussen rechte stukken zijn. Vooral voor een auto die Mini heet.
27.000 euro voor een 168 pk speeltje
De stuurinrichting lijkt al te reageren als men alleen al denkt aan sturen. Dat is zeer verrassend. Want de Cooper S biedt zijn chauffeur een stuurbekrachtiging. En die staat niet bekend om het gevoel van de weg goed door te geven. Hij stuurt zeer direkt. Éénvierde stuuruitslag is voldoende om de Mini de bocht om te laten gaan.
Slechts na enkele kilometers op de weg komt dan de zuchtfactor tevoorschijn zoals eerder genoemd bij de edele chocolade. De dikke banden, de sterke stabilisatoren, de strakke veren – dat alles voedt de verdenking dat de mensen van BMW in elke bocht patex hebben gesmeerd. De Cooper S ligt eenvoudigweg zo sensationeel op de weg dat de tegen meerprijs verkrijgbare ESP verwordt tot een luxe-artikel.
Is er überhaupt wel iets mis aan de Cooper om ons plezier te bederven? De prijs niet echt. 27.000 Euro voor een 163-pk-pleziermobiel van BMW met 16 inch wielen en zesbak is eigenlijk niet zo veel. Een Clio Sport met 169 pk kost al 3500 Euro meer.
Techniek viercilinder • 4 ventielen per cilinder • motorinhoud 1598 cm3 • prestaties 120 kW (163 pk) bij 6000/min • max. koppel 210 Nm bij 4000/min • voorwielaandrijving • zesversnellingsbak • onafhankelijke wielophanging (McPherson) met meesturende achteras • kofferbak 150 liter • tank 50 Liter • lengte/breedte/hoogte 3655/1688/1428 mm • banden 195/55 R 16 • leeggewicht 1140 kg • 0-100 km/h 7,4 s • topsnelheid 218 km/h • EU-verbruik 8,4l/100 km Prijs 27.000 Euro.