Aangekocht als volledig standaard in 2004 en in de beginjaren vooral bezig geweest met cosmetische wijzigingen naast een Digi-Tec motortuning en een MTH tuning avontuur om van 163pk naar 196pk te komen. Nadat de Nürburgring ontdekt was sloegen de cosmetische wijzigingen vooral om in prestatie verhogende wijzigingen, ook wel aangeduid als ‘tuning’.
Het veranderen van de auto liep gelijk op met meer ervaring op doen met de auto middels 6 seizoenen met een jaarkaart en meer dan 500 Ringronden. Hieronder het tuning overzicht tot heden met wijzigingen aan motor, onderstel, aerodynamica, veiligheid, uiterlijk en gewicht met als resultaat een snelste ronde van 8.16 BTG op de Nürburgring en heel veel rijplezier elke keer dat er mee gereden word.
Mod lijst
Watergekoelde intercooler, oliekoeler
De Cooper S heeft een compressor en hoe kouder de lucht naar de motor des te meer zuurstof deze heeft en benzine erbij past voor een grotere knal. Dus het is zaak om de inlaatlucht zo koel mogelijk te houden. De standaard Cooper S heeft een luchtgekoelde intercooler. Deze heeft nogal last van opwarmen tijdens stilstaan maar koelt ook redelijk snel weer af. Deze watergekoelde intercooler heeft uitstekend werk gedaan bergop op de Ring maar de wachttijden na een ongeluk werden steeds langer dus later weer gewisseld naar een goede luchtgekoelde intercooler met koud water sproeier. De oliekoeler is nog steeds aanwezig, onmisbaar bij stevig rijden met een getunede Cooper S.
Geflowde cilinderkop met grotere inlaat- en uitlaatkleppen
Bewerkte cilinderkop met grotere inlaat- en uitlaatkleppen, resp. 0,75 en 1,5 mm groter, De inlaat- en uitlaatkanalen zijn tevens gladder en groter gemaakt. Door de moeilijke hoek bij het inlaatkanaal is dat vooral handwerk. Vermogen na deze wijziging was 237 pk bij 7000 toeren en 260 Nm bij 3500 toeren op de rollenbank. Samen met de op maat gemaakte software een winst van 31pk!
Lichtgewicht M7 vliegwiel, Quaife sperdifferentieel en Sachs koppeling
Met een lichter vliegwiel kun je sneller optrekken en met een sper krijgt het wiel met de meeste tractie in een bocht ook het meeste vermogen. Het M7 vliegwiel is van aluminium en heeft uitstekend dienst gedaan. Het was de Sachs koppeling die veel te snel versleten was. Intussen is een Drexler sper gemonteerd, toch wel een wereld van verschil (zie verderop).
Tarox 6-pots remmen
Met al dat vermogen moet er natuurlijk ook beter geremd worden. De remmen van Tarox met 6 cilinders leek daarbij een goede keuze vanwege laag gewicht, compactheid en het feit dat 6 kleinere cilinders minder drukval geven dan 4 grotere cilinders ten opzichte van de achterremmen. Bij te grote voorremmen krijgen namelijk de achterremmen teveel druk wat resulteert in een foute rembalans.
Bilstein PSS9 B16 onderstel, H&R stabilisatorstangen, Helix verstelbare camperplaten, Hotchkins camberlinks
Ook de wegligging is aan verbetering toe. Een verstelbaar onderstel van Bilstein en dikkere stabilisatorstangen. Teven verstelbare camberplaten en camberlinks achter om camber in te stellen. Misschien dat de kleur blauw de overwegende factor was bij bestellen van deze onderdelen. Na heel veel uitproberen de juiste setup gevonden die voor mij het beste werkt op de Nürburgring.
Gruppe M cold air intake en grotere Samco inlaatlucht slang
Via via deze unieke carbon Gruppe M cold air intake (CAI) voor de MINI Cooper S kunnen bemachtigen. Volgens mij de enige in Nederland. Zo veel mogelijk koude lucht aanzuigen door het luchtfilter af te schermen van de hete motorruimte, dat is het doel van een CAI. Maar deze heeft ook de looks.
Wiechers Rolkooi, Recaro’s en OMP stuur, verwijderen achterbank
Het gaat steeds harder op de Nürburgring, tijd om een rolkooi in te bouwen. Men rijd immers niet alleen rond tijdens het Touristenfahren. Het was niet makkelijk om de FIA gekeurde race rolkooi van Wiechers er in te krijgen. Alles aan de binnenkant moest er uit dus daar meteen gebruik van gemaakt en een race stuur van OMP met verlengde stuurnaaf en Recaro Pole Positions gemonteerd. Om wat gewicht te besparen tevens de achterbank verwijderd en vervangen zoals aanwezig in de GP maar dan de kalere zelf gemaakte versie.
Challenge diffusors en achterspoiler, Supersprint uitlaat, vlakke bodem en splitter voor
In aerodynamica val ook winst te behalen. Zeker met de hoge snelheden op de Nürburgring. Om meer downforce in hogesnelheidsbochten te behalen werden de originele R53 Challenge diffusors met de GP onderplaten gemonteerd. Hiervoor moest de accu in de kofferbak en een rechte (R56) uitlaat geplaatst worden. Om het geheel af te ronden ook een eigen gemaakte carbon splitter aan de voorkant en John Cooper Motorsport achtervleugel gemonteerd. En ook een eigen gemaakte carbon onderplaat onder de motor met ventilatieroosters in de motorkap. Ik kan bevestigen dat hiermee de snelle bochten op de Ring nog sneller genomen kunnen worden.
Gewichtsbesparingen via Lexaan ramen, aluminium draagarmen en glasfiber deuren, achterklep en motorkap
Gewichtsparing door onderdelen te verwijderen is goed maar het moet er niet uit gaan zien als een sloopauto aan de binnenkant. Vandaar zelf gemaakt carbon deurpanelen en verdere afwerking met hoedenplank tapijt. Verder overal Lexaan ramen behalve de voorruit want dat is niet toegestaan voor de APK. Samen met weghalen van overbodig metaal, aluminium draagarmen achter, glasfiber deuren. motorkap en achterklep levert dat tezamen een totale besparing van 52 kilogram op.
Nog meer vermogen via Sprintex compressor en 550cc injectoren met op maat software
Sprintex is een Australische fabrikant van compressoren die claimt minder vermogen op te nemen en de gecomprimeerde lucht koeler te houden dan de originele compressor. Resultaat met de compressor met aangepaste software op de rollenbank is 272 pk en bijna 300 Nm koppel. Op de curve is te zien dat de vermogenscurve afvlakt. Dit komt omdat de compressor niet genoeg lucht krijgt dus daar valt nog te verbeteren.
Lichtgewicht interieur, CAE shortshifter
Lang mee gewacht maar uiteindelijk toch het tapijt en de middenconsole verwijderd, een besparing van 8 kg. Vervanging is de aluminum rail uit de MINI Countryman waar je accessoires op kan klikken. Het tapijt is vervangen met carbon en weer hoedenplank tapijt. De CAE shifter was al eerder gemonteerd maar komt nu goed tot zijn recht. De shifter plaatst het schakelpunt van de versnellingspook omhoog zodat pook dichter bij het stuur komt en schakelbewegingen korter zijn.
MINI Challenge Style
De John Cooper Motorsport achterspoiler zat er al op zoals gebruikt in de MINI Challenge serie ook al heb ik delen er van vervangen door carbon vanwege opmerkingen door de politie. Om het af te ronden ook de bestickering en originele remlucht koeling (brake ducts) aangebracht waarbij ik de voorkant ook bekleed heb met carbon. De lichtgewicht Team Dynamics Pro 1.2 velgen ronden het af.
Als klap op de vuurpijl dan na motorschade een compleet nieuwe motor met hoogwaardige zuigers, drijfstangen, stalen sleeves en en Drexler sper. De oude motor had 186.000km gelopen met vele Ringrondes en is mogelijk kapot gegaan na monteren van ARP bouten en nieuwe drijfstang lagers.
Zoals hieronder staat de Ring MINI er nu bij. Links met de Rota velgen, rechts met de lichtgewicht Team Dynamics Pro 1.2 velgen en Toyo R888 semi slicks. Met alle bovenstaande wijzigingen rijd deze MINI als op rails. Hij neemt de bochten zo makkelijk dat het lijkt alsof al het overige verkeer stil staat. Om op de Ring onder de magische grens van 8 minuten te komen is waarschijnlijk een turbo nodig. Maar het is een R53 dus er blijft een compressor in!
Dit is één van de rondjes vastgelegd met de Ringtool, het gaat vrij relaxed want met passagier maar toch een tijd van 8.27:
Hier is een volledig overzicht van alle filmpjes op de Ring met Berthil’s Ringtool op Youtube