De Modificaties
MINI Cooper S
MINI Cooper
MINI One
Mini Classic
Meetings / Circuit
Meer Modellen
MINI van A tot Z
Diversen
Artistiek
Zoek met Google:
Zoek foto:
 Alle Fotoalbums
 Google Translate
Overgenomen uit de Auto-Visie:
(dus niet mijn tekst)


1. Eerste rij-indruk, Cooper2 (april 2002)

Dit Onderwerp
eerste rij-indruk
herkenbaar
sleutel omdraaien
rij-eigenschappen

Het is meer dan de van onze duurtest-Cooper bekende sound die de Portugese rotswanden zo onverdund weerkaatsen: een veel dreigender uitlaatbrom, vergezeld van de raspende jank van een compressor. En de Cooper S klinkt niet alleen machtiger, hij overtreft de mindere Mini's op vrijwel elk terrein. Net als zijn illustere voorganger dat ooit deed.

Het is nog te vroeg om keiharde conclusies te trekken, maar vooralsnog lijkt het in ons land verkooptechnisch niet slecht te gaan met de Mini. In de paar maanden dat hij vorig jaar in de showroom stond, wisselden er bijna 500 van eigenaar, terwijl het meest recente overzicht van 2002 (tot en met 20 maart) 560 kentekenregistraties meldt. Geen overweldigende, maar gewoon nette aantallen. Ter vergelijking: Mercedes verkocht dit
jaar 578 A-klasses, Alfa heeft reeds 1569 exemplaren van de 147 aan de man gebracht en Volkswagen wist 81 New Beetles te slijten.

Veel Mini's dienen als tweede auto, al dan niet met de status van 'hebbeding', maar over het kopersprofiel valt volgens BMW nauwelijks een zinnig woord te zeggen. Het loopt uiteen van de vader die een Mini voor zijn dochter van drie bestelde, om haar op haar achttiende verjaardag de sleutel te overhandigen, tot de man van zeventig die ooit met een Mini begon en zijn leven er ook mee wil afsluiten. Verder is de verhouding tussen de twee tot dusver leverbare versies opmerkelijk:
in Nederland maakt de Cooper maar liefst 70% van de verkopen uit.

Daaraan zal met de komst van de Cooper S weinig veranderen. De Cooper, niet heel veel duurder dan de One, blijft het 'volumemodel'. De S wordt als vanouds de Mini voor de ware fanaat, die bereid moet zijn om dik 7000 euro extra neer te tellen ten opzichte van de S-loze Cooper. Is hij daarmee te duur? Een blik op de lijst met technische specs suggereert van niet: 163 pk (48 meer dan de Cooper), een koppel van 210 Nm, een zesbak, een top van 218 km/h, een sprint tot honderd in 7,4 tellen. Het zijn getallen die het GTI-niveau overstijgen. BMW gaat er bovendien prat op dat de Cooper S niet zomaar een middels een compressor gekietelde Cooper is, maar heel bewust als losstaand topmodel is ontwikkeld. Vandaar ook de royale hoeveelheid uiterlijke aanpassingen die de auto typeren, met als kers op de taart de in de vorm van een uitdagend kronkelende weg gestileerde S, waarvan gezegd wordt dat nooit helder is geworden of hij nu voor 'Sport' of voor 'Special' staat. Sir Alec Issigonis, de ontwerper van de oer-Mini, en John Cooper zijn het er nimmer over eens geworden.
Pagina:  1  2  3  4  
1e vs 2e Generatie
4 getunede Mini's
AC Schnitzer en RMS
Cabrio Cooper S
Cooper S 2005
Cooper S Cabrio 2006
Cooper S Cabrio Sidewalk
Cooper S Challenge
Cooper S Introductie
Fireballed Widowmaker
John Cooper Works vs Morris Mini-Minor
King of the Ring
Multitest GTI's
S Challenge MTH
S Twinster 4x4
Standaard
Tuning Hamann
Tuning Mini Mania III
Tuning Pegasus RS
Tuning SKN
Tuning Strassberger
Versus 1965
Versus Hummer
Works 2005
Works GP Kit
Works MC40
Works Multitest
Works Test
Works, zoon van?
MINI is een merk van de BMW Group, alle genoemde handelsmerken zijn gedeponeerde handelsmerken van BMW AG